Avancronică România – Olanda Euro 2024: La Ce Trebuie Să Fie Atentă România?

Tricolorii vor întâlni naționala Olandei în optimile Euro 2024, echipă împotriva căreia au mai jucat de 8 ori, ultima victorie fiind un meci terminat cu scorul de 1-0 pentru România în calificările pentru Euro din 2007. Supercomputerul OPTA le dă tricolorilor o șansă de doar 26,71% de a trece de această partidă. Totuși, România a demonstrat în partida împotriva Ucrainei din grupe că nu este un adversar neglijabil, chiar și atunci când șansele nu sunt în favoarea lor.

În acest articol, ne vom uita la tendințele tactice ale naționalei Olandeze la acest campionat și la ce ar trebui să fie România atentă în această partidă.

Formația și Construcția Olandei

Ronald Koeman alege de obicei o formație de tipul 4-2-3-1 sau 4-3-3, iar în construcție, aceasta se transformă într-o structură de tipul 3-2-5, construind cu o linie de 3 fundași. Acest lucru este similar cu ceea ce face și naționala României, diferența fiind faptul că, în cazul României, Marius Marin, mijlocașul defensiv, coboară între cei doi fundași centrali, pe când în cazul Olandei, aceștia țin o linie de trei fundași, cu Virgil van Dijk, Stefan de Vrij și Nathan Aké. Dumfries de obicei înaintează în bandă, Xavi Simons adoptă o poziție mai apropiată de centrul terenului, iar Cody Gakpo preia rolul de extremă pe flancul stâng.

Structura de construcție a Olandei

Forma aceasta pune destul de multă presiune pe linia defensivă, deci va fi foarte important pentru România să echilibreze linia defensivă. Aici, Marius Marin va avea un rol crucial în defensiva României, deoarece va trebui să fie foarte activ și să identifice situațiile unde este nevoie de suportul său.

Olanda adoptă de foarte multe ori cunoscutul „box-midfield”, cu Schouten, Veerman, Simons și Reijnders formând dreptunghiul de la centrul terenului. Astfel, Marius Marin va trebui să identifice situațiile în care aceștia creează probleme la centrul terenului și să echilibreze acea zonă. Totodată, va trebui să fie atent la sprinturile lui Simons și Reijnders între linii și să acopere acele zone.

Structura Olandeză la centrul terenului

Linia Defensivă a Olandei și Pressing-ul

Benzile laterale vor necesita o atenție deosebită în această partidă. Dacă România va alege să se apere într-o structură compactă, asemănătoare cu cea din meciul împotriva Slovaciei, atunci cel mai probabil Simons și Reijnders vor alege să se îndrepte către benzile laterale. Astfel, este foarte important pentru extremele Tricolorilor să nu se angajeze prea mult în față la pressing, pentru a nu lăsa fundașii laterali într-o situație de doi-contra-unu.

Problema României dacă va alege să preseze linia defensivă a Olandei în faza de construcție

Linia de trei fundași ai Olandei alege de obicei să joace destul de avansat iar jucătorii lui Koeman presează agresiv pe faza de tranziție căutând să recupereze cât mai repede balonul după ce îl pierd.

Zona de acțiune a lui de Vrij în meciul împotriva Austriei
Zona de acțiune a lui van Dijk în meciul împotriva Austriei

Acest lucru reprezintă o oportunitate pentru România, care își poate crea șansele prin lansarea lui Dennis Man sau a lui Ianis Hagi, dacă reușesc să iasă rapid din pressing-ul de tranziție și să trimită pasa decisivă în spatele liniei avansate de fundași. Astfel, Dennis Man sau Ianis Hagi vor trebui să aibă inspirația necesară și să știe când să rămână într-o poziție avansată pentru a aștepta lansarea și când să acopere defensiv benzile.

Pe flancul stâng va fi și mai dificil, deoarece Nicușor Bancu este suspendat pentru cele două cartonașe galbene primite din faza grupelor. Astfel, deși Nicușor Bancu nu aduce același nivel de energie în defensivă precum Andrei Rațiu, este familiarizat cu poziția respectivă. Totuși, jucând pe cineva care nu este familiarizat cu poziția, atunci extrema stângă, fie Mihăilă fie Coman, va trebui să acorde atenție în mod special pe faza defensivă.

România în Construcție și Pressing-ul Olandei

Pe faza defensivă, Olanda alege de obicei să facă un pressing agresiv, de tipul om-la-om, încercând să câștige repede balonul. Acest lucru nu cred neapărat că va pune probleme României, care de obicei pe faza de construcție alege să construiască prin degajări de la Florin Niță către cele două extreme ofensive. Astfel, cei doi fundași laterali urcă destul de mult pentru a colecta posesia după degajare.

Atunci când trebuie să se apere în propria jumătate, Olanda alege să aglomereze și să blocheze mijlocul terenului și să forțeze adversarii către flancuri. România, în schimb, preferă jocurile pe flancuri, iar aproape toate fazele periculoase ale României au provenit din acțiuni de pe flancuri, în special de pe cel drept, cu perechile Dennis Man – Andrei Rațiu sau Ianis Hagi – Andrei Rațiu fiind mai active ofensiv.

Concluzii

Deși Olanda pleacă ca favorită în această partidă, România a demonstrat că poate face față echipelor mai mari și cu jucători din ligile de top din lume. Astfel, dacă România va fi deosebit de atentă la faza defensivă și va reuși să aibă viteza necesară și o calitate ridicată a paselor lungi, ar putea avansa în sferturi, marcând pentru prima dată în istoria naționalei când ar câștiga un meci din etapa eliminatorie la Euro.

Similar Posts