Rezumat și Analiză Euro 2024: Slovacia – România (1-1)

Slovacia și România s-au întâlnit într-un meci decisiv din Grupa E a Campionatului European. Cu un rezultat de 1-1, ambele echipe au obținut calificarea în fazele eliminatorii: România a câștigat grupa, iar Slovacia a avansat ca una dintre cele mai bune echipe clasate pe locul trei. După această etapă, toate echipele din grupa E au terminat cu 4 puncte, diferența făcându-se la golaveraj.

Echipele de Start

Edward Iordănescu a făcut două schimbări față de înfrângerea cu Belgia, pe extreme: Hagi și Coman au fost incluși în echipa de start, înlocuindu-i pe Man și Mihăilă, care au început pe bancă.

Din partea Slovaciei, Francesco Calzona a făcut doar o schimbare față de echipa care a jucat împotriva Ucrainei, Strelec înlocuindu-l pe Boženík în atac. Schranz, marcatorul celor două goluri ale Slovaciei în turneu, a continuat să joace pe aripa dreaptă, în timp ce Haraslín a ocupat flancul stâng.

Goluri și Emoții: Prima Repriză Intensă între Slovacia și România

Deși au fost multe zvonuri înaintea meciului despre o înțelegere între cele două echipe să termine partida la egalitate, cele două echipe au plecat încă de la început cu idea de a obține victoria.

Primul moment important a fost în minutul 11, când Dubravka a avut o intervenție la șutul lui Rațiu, păstrând scorul egal. Slovacia a preluat conducerea în minutul 24, când Ondrej Duda a marcat cu capul după o centrare a lui Juraj Kucka. România a continuat să preseze, iar în minutul 36, Ianis Hagi a fost faultat în careu de David Hancko. Arbitrul a acordat penalty, iar Răzvan Marin a transformat fără emoții, executând precis în colțul din stânga sus.

Slovacia a avut nouă șuturi în prima repriză, cel mai mare număr de șuturi în prima repriză din cele 14 meciuri ale lor la turnee majore. Deși au avut multe acțiuni periculoase pe flancuri, finalizarea a lăsat de dorit, cu excepția golului marcat. Schranz a avut doar nouă atingeri ale mingii, fiind deconectat de la joc.

România a avut o posesie mai eficientă, cu un XG de 1.09. Deși defensiva a avut momente de ezitare, au reușit să se redreseze după golul primit și să egaleze prin penalty-ul transformat de Marin. Ambele echipe au intrat la pauză la egalitate, cu scorul de 1-1.

Posesia a fost echilibrată, Slovacia având 52%, iar România 48%. Slovacia a avut 9 șuturi, dintre care 3 pe poartă, iar România a avut 7 șuturi, dintre care 4 pe poartă.

Fără Goluri în Repriza Secundă: România și Slovacia Împart Punctele

În a doua repriză, ambele echipe au încercat să își asigure o victorie. Slovacia a avut câteva ocazii importante, dar Florin Niță a fost la post, salvând șuturile periculoase ale lui Strelec și Suslov. România a ripostat prin Dennis Man și George Pușcaș, dar Dubravka a fost de asemenea imbatabil în poarta slovacă.

Pe parcursul reprizei secunde, s-au făcut mai multe schimbări de jucători. În minutul 66, Hagi a fost înlocuit de Dennis Man, iar Dragus a fost schimbat cu George Pușcaș. De asemenea, Slovacia l-a introdus pe Robert Bozeník în locul lui David Strelec, încercând să aducă un plus de energie în atac.

Deși ambele echipe au avut câteva ocazii, scorul a rămas neschimbat. În minutul 90+2, veteranul Peter Pekarík a fost înlocuit de Norbert Gyömbér, iar Matus Bero a intrat în locul lui Ondrej Duda, care a suferit o crampă și a primit un cartonaș galben.

Statistici relevante din a doua repriză arată că România a avut o posesie ușor superioară, cu mai multe șuturi spre poartă, dar ambele echipe au fost nevoite să se mulțumească cu un egal. Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1, rezultat care a asigurat calificarea ambelor echipe în fazele eliminatorii ale competiției.

În repriza a doua am văzut doar 6 șuturi din partea ambelor echipe

Lățimea Terenului, Mantra lui Edward Iordănescu

Unul dintre motivele tactice pe care le-am putut observa în meciurile din grupă ale României a fost accentul pus pe o formație foarte lată, care să acopere întreaga suprafață a terenului. România a insistat foarte mult pe flancuri în această partidă, cu Nicușor Bancu și Andrei Rațiu urcând foarte sus și făcând constant pereche cu Ianis Hagi și Florinel Coman.

Pe faza defensivă, același lucru se repetă, doar că Florinel Coman și Ianis Hagi coboară pentru a sprijini fundașii laterali. Dacă ne uităm la poziția medie a jucătorilor în teren, vedem că cele două extreme laterale au o poziție extrem de apropiată de cei doi fundași laterali, lucru care ne demonstrează că aceștia au lucrat la unison atât în faza defensivă cât și în cea ofensivă.

Florinel Coman și Ianis Hagi sunt aproape lipiți de Andrei Rațiu și Nicușor Bancu

Lucrul acesta devine și mai evident odată cu introducerea pe teren a lui Deian Sorescu, care cobora foarte mult pe faza defensivă și dădea uneori impresia că România se apără cu o linie defensivă de 5 fundași, cu Nicușor Bancu, Radu Drăgușin și Andrei Burcă acționând ca trei fundași centrali.

În faza ofensivă, cele mai periculoase atacuri ale României au venit tot de pe flancuri, fie că vorbim despre penalty-ul câștigat de Ianis Hagi, sau despre Florinel Coman și Nicușor Bancu care au reușit să atragă defensiva adânc în flancul stâng și să scoată balonul la Stanciu pentru un șut de la distanță, România a pus mare accent pe exploatarea benzilor.

Toate pasele cheie ale României au provenit din benzile laterale

Ianis Hagi a avut o performanță bună pe flancul drept al României, acesta s-a remarcat atunci când a venit vorba de numărul de dueluri în care a fost implicat. De multe ori, acesta a fost ținta degajărilor lui Niță sau ale verticalizărilor și de multe ori a reușit să se impună în fața defensivei Slovace.

România Își Alterează Structura Defensivă

În celelalte meciuri din grupă, România a adoptat o formație defensivă de tipul 4-1-4-1, cu linia de fundași și cea de mijloc destul de distanțată, cu Marius Marin patrulând între cele două linii pentru a marca mijlocașii care se poziționau între linii.

De această dată, România a adoptat o formație defensivă mai compactă, cu o structură de tipul „mid-block”, cu linia defensivă formată din cei patru fundași adoptând o poziție mai compactă și mai apropiată de linia de mijloc. Totodată, România s-a apărat uneori într-un sistem clasic de tipul 4-4-2, cu Stanciu și Drăguș ca vârfuri, iar Marius Marin a intrat în linie cu Ianis Hagi, Răzvan Marin și Florinel Coman.

Slovacia a încercat să combată aceasta structură defensivă cu pase lungi în diagonală pe flancuri, atrăgând forma defensivă a României în partea cu posesia. În acel moment, fie David Hancko, fie Peter Pekarik sprintau pe benzi pentru a primi pasa în diagonală în zona deschisă. Acest lucru s-a văzut și la faza golului, unde Pekarik a fost lansat pe flancul stâng, a rămas într-o situație de unu-contra-unu cu Florinel Coman, Juraj Kucka a profitat de spațiul lăsat liber în spate și a centrat foarte bine pentru Ondrej Duda.

Tactica Slovaciei la faza golului

Principala Problemă a României După Această Partidă

Una dintre problemele pe care România va trebui să le rezolve pentru următoarea partidă este absența lui Nicușor Bancu. Acesta a primit un cartonaș galben în minutul 45+4 și va lipsi meciul împotriva Olandei. Problema intervine din faptul că Iordănescu nu are nicio altă opțiune naturală pentru poziția de fundaș stânga.

Bancu a avut o performanță foarte bună în ultimele două partide jucate pentru naționala României. În această partidă, Nicușor Bancu a câștigat 5 dueluri din totalul de 7 în care a fost implicat, a avut o acuratețe a paselor de 80%, cu 10 procente mai mare decât media echipei și a creat mai multe faze periculoase. Aici amintim minutul 43, când Nicușor Bancu a recuperat balonul la mijlocul terenului și a trimis o pasă foarte bună către Denis Drăguș în adâncime. După, și-a continuat urcarea și a intrat foarte bine în spațiul lăsat liber, dar Denis Drăguș a ales să șuteze, încercarea acestuia nefiind pe spațiul porții.

Concluzii

Meciul dintre Slovacia și România s-a încheiat cu scorul de 1-1, un rezultat care a permis ambelor echipe să avanseze în fazele eliminatorii ale Campionatului European. Meciul a fost unul echilibrat, cu Slovacia deschizând scorul prin Ondrej Duda în minutul 24, urmat de egalarea României prin penalty-ul lui Răzvan Marin în minutul 36.

Rareori avem ocazia să vedem un meci de fotbal la finalul căruia ambele echipe să se bucure și să sărbătorească alături de fani. Cu acest rezultat, România obține o performanță istorică, trecând de grupele unui turneu internațional pentru prima dată de la Euro2000, iar Slovacia trece și ea de grupe în trei din ultimele patru apariții la Euro sau Cupa Mondială. Astfel, România va înfrunta Olanda în optimi iar Slovacia se va pregăti intens pentru a întâlni Anglia.

Similar Posts