România vs Irlanda de Nord: Analiza Tactică a Pregătirii pentru EURO 2024

Meciurile amicale, deși pot părea lipsite de miza intensității competițiilor oficiale, joacă un rol crucial în dezvoltarea și pregătirea echipelor naționale de fotbal. Recentul duel între România și Irlanda de Nord a oferit o astfel de ocazie, permițând ambelor echipe să experimenteze tactici, să testeze jucători și să consolideze spiritul de echipă, chiar dacă în contexte diferite, având în vedere că Irlanda de Nord nu participă la EURO 2024. A fost o ocazie bună pentru Edward Iordănescu să experimenteze diverse formații, tactici și să poată corecta neajunsurile echipei înainte de competiția europeană.

Analiza Formațiilor

România: Formația 4-1-4-1 în fotbal este un stil de joc care ajută echipele să aibă un bun control atât la apărare cât și la atac. Principalul avantaj este că permite echipei să aibă mulți jucători în mijlocul terenului, ceea ce îi ajută să controleze jocul. Dar, poate fi greu pentru atacantul singur din față să se descurce fără ajutor. Dificultatea aceasta s-a putut observa pe parcursul meciului, deoarece a fost greu pentru George Pușcaș să se remarce în această partidă.

Un alt lucru important de menționat aici este decizia lui Iordănescu de a-l poziționa pe Manea pe flancul stâng al terenului, deși acesta este obișnuit să joace pe partea dreaptă. Totuși, având în vedere că a fost un meci amical, nu putem condamna această decizie, deoarece acum este momentul perfect pentru a experimenta cu diverse așezări în teren, mai ales ca Nicușor Bancu, titularul pe acea poziție nu a putut evolua din cauza unei accidentări.

Irlanda de Nord: Formația 5-4-1 în fotbal este adesea privită ca o strategie defensivă, destinată echipelor care pun accent pe a ține balonul cât mai la distanță de poartă. Această aliniere pune în joc cinci fundași, patru mijlocași și un singur atacant, creând un zid greu de penetrat pentru adversari. Deși poate părea conservatoare, succesul acestei formații depinde enorm de sincronizarea perfectă între linii și capacitatea jucătorilor de a trece rapid de la apărare la atac.

Este clar că, prin această formație, Michael O’Neill a urmărit să pună în valoare capacitatea echipei sale de a contraataca, bazându-se pe jucători de viteză și explozivi, cum ar fi Connor Bradley. Deși are doar 20 de ani, este elevul lui Jurgen Klopp la Liverpool și a susținut foarte bine echipa în absența unui nume consacrat ca Trent Alexander-Arnold.

Mid-Block-ul Irlandei Aduce Rezultate Rapide

Irlandezii adoptă o poziție defensivă de tipul mid-block, cu linia de fundași împinsă foarte mult către centrul terenului, uneori aceasta urcând și până la linia ce desparte jumătățile terenului. România favorizează o construcție din spate, începând cu fundașii centrali. Răzvan Marin, pivotul naționalei, coboară frecvent între cei doi pentru a ajuta la aducerea balonului către centrul terenului.

Strategia irlandezilor a dat roade rapid, ceea ce era de așteptat, deoarece contraatacurile sunt de obicei periculoase la începutul partidelor, când echipele nu au avut suficient timp să se așeze bine în teren și să intre în ritm. Astfel, în minutul 7, după o pasă lungă care îl căuta pe Florinel Coman ce patrunde în centrul terenului, este respinsă, și balonul ajunge la Connor Bradley. Acesta accelerează superb, acaparând spațiul de pe flancul drept al terenului și îl depășește pe Manea, combină cu Shea Charles care are o pasă decisivă către Reid care înscrie.

Această fază ne demonstrează perfect punctele forte ale elevului lui Klopp, și anume pătrunderile către centrul terenului și abilitatea sa de a combina cu jucătorii din centrul terenului și de a centra în situații de mare viteză. De asemenea, faza aceasta ne arată și abilitatea foarte bună a jucătorilor nord-irlandezi de a închide centrul terenului, deoarece toată faza a plecat de la pasa interceptată către Florinel Coman, unde oaspeții au închis foarte bine spațiile din centrul careului.

Connor Bradley este lansat și prin acțiunea sa deschide scorul pe Arena Națională

Punctul Slab al Defensivei Irlandezilor

Totuși, gazdele reușesc în prima repriză să profite și de vulnerabilitatea din schema defensivă a nord-irlandezilor. Strategia lor se bazează foarte mult pe aglomerarea centrului terenului și aglomerarea flancului pe care se află balonul, închizând bine spațiile și oportunitățile de a pasa pentru a avansa în terenul advers. Punctul slab al acestei strategii îl reprezintă faptul că flancul opus este vulnerabil în adâncime, mai ales în fața unor jucători cu o viteză bună care se pot lansa de pe flancuri. Pentru a exploata această vulnerabilitate, este nevoie și de jucători care să coboare în spate și să aibă abilități foarte bune de pase în adâncime.

La nivel de construcție, putem spune că Irlanda de Nord este mai mult decât fericită să cedeze posesia, partida fiind dominată de România cu o posesie copleșitoare de 71%. Dacă România favorizează o construcție din spate bazată pe posesie, irlandezii favorizează o construcție bazată pe degajările portarului, nefiind neapărat nemulțumiți dacă pierd repede posesia și se pot așeza iarăși defensiv, așteptând o interceptare a unei pase care va duce la contraatac.

Jucătorii Cheie în Strategia Ofensivă a României

În acest meci putem remarca doi astfel de jucători din lotul României, care au reușit să aibă o viziune bună și să pornească mai multe atacuri periculoase, și anume Andrei Burcă și Răzvan Marin. Ambii au avut o prestație foarte bună când vine vorba de pasele în adâncime și de diagonale, Andrei Burcă având o acuratețe a paselor de 88% cu 7/13 pase lungi reușite, iar Răzvan Marin o acuratețe a paselor de 90% cu 9/11 pase lungi reușite.

Exploatând această vulnerabilitate, România reușește să restabilească egalitatea în minutul 23. Vasile Mogoș urcă pe flanc, acoperind spațiul de acolo, ceea ce îi dă ocazia lui Denis Man să profite de golul lăsat de apărarea irlandeză de pe flancul opus al balonului, creând un dezechilibru de 3 contra 2 în favoarea României. Răzvan Marin observă această incursiune a lui Man și reușește o pasă lungă diagonală care ajunge la acesta fix în careu. Reușește un stop foarte bun și un șut puternic care îi scapă printre degete lui Conor Hazard, restabilind egalitatea pe tabelă.

Denis Man profită de golul lăsat liber în defensiva irlandeză și marchează ajutat de pasa lungă a lui Marin

Marea problemă a defensivei României a fost flancul stâng, unde Manea nu a reușit întotdeauna să îi țină față lui Connor Bradley și, de multe ori, s-a aflat în inferioritate numerică împreună cu Florinel Coman. Totuși, nu putem neapărat să-l condamnăm pe Manea pentru performanța sa, deoarece Connor Bradley nu este cel mai ușor adversar de marcat, mai ales atunci când joci pe o poziție cu care nu ești neapărat obișnuit.

Irlandezii își Acoperă Defensiva

Repriza a doua aduce câteva schimbări din partea irlandezilor în ceea ce privește efortul defensiv, reușind destul de bine să își acopere punctele slabe. Astfel, în a doua repriză vedem o formație puțin mai extinsă pe flancuri a Irlandei de Nord, cu Connor Bradley și Brodie Spencer mai aproape de Florinel Coman și Denis Man, pentru a ajunge la timp la aceștia în cazul unor pase lungi în spatele liniei defensive. Putem vedea și pe statistici acest lucru, unde în prima repriză România a avut 20/32 pase lungi reușite, iar în a doua repriză, 18/33.

O fază pe care doresc să o pun în evidență în a doua repriză este o lovitură de colț din minutul 51 executată de Răzvan Marin către Stanciu, care se afla la marginea careului, găsind spațiu având în vedere că defensiva irlandeză a fost trasă foarte bine de coechipierii săi. Pasa s-a așezat perfect pentru voleul lui Stanciu, care din păcate nu a reușit să finalizeze perfect, dar chiar dacă România nu a marcat, faza a fost frumoasă, interesantă și creativă, și mi-a adus aminte de strategiile glitchy din FIFA de executare a cornerelor, care sunt distractive atât în joc cât și mai distractive de văzut în meciuri.

Având în vedere că Irlanda de Nord a reușit să își acopere părțile vulnerabile din strategia defensivă, asta înseamnă că România ar trebui să se bazeze pe creativitate, dar din păcate aceasta a refuzat să apară în lotul naționalei. Totuși, trebuie să notăm și faptul că meciul nu a avut o miză majoră, dar totuși, performanța echipei naționale din a doua repriză a fost puțin dezamăgitoare și lipsită de creativitate, unde echipa națională nu a reușit să spargă defensiva irlandeză și să creeze spațiu. Putem nota câteva combinatii bune scurte pe flancuri, unde tricolorii au încercat să scuture linia de apărare a oaspeților cu combinatii rapide în triunghi, dar în final au fost blocați de aceștia.

Putem Totuși să Tragem o Concluzie?

Acum, ca să fim cinstiți, este puțin devreme pentru a trage o concluzie, mai ales că acesta a fost un meci amical. Tricolorii nu au mai jucat împreună de peste trei luni, iar acest meci a servit pentru a experimenta diverse rotații și tactici, care au avut un succes variabil. Ceea ce a lipsit formației României în acest meci a fost creativitatea în a doua repriză, însă creativitatea se construiește în timp și se bazează foarte mult pe chimia dintre jucători. Sperăm că aceasta va crește cu fiecare meci de acum încolo și că echipa națională a României va fi în formă pentru a ocupa una dintre cele două poziții de top din grupele EURO 2024.

Similar Posts