România vs Columbia: Analiza Meciului – România Sparge Șirul de Victorii

După un rezultat de egalitate în primul meci amical pregătitor pentru EURO 2024 împotriva Irlandei de Nord, România se confruntă cu Columbia pe stadionul „Civitas Metropolitano” din Madrid. Va fi un meci dificil pentru tricolori, Columbia fiind într-o formă foarte bună, nefiind învinsă în ultimele 20 de meciuri, cu 15 victorii și 5 rezultate de egalitate în acestea. Ultima victorie a columbienilor a fost împotriva echipei Spaniei. Pe de cealaltă parte, România vine și ea cu un șir de 12 meciuri fără înfrângere, ultima victorie a tricolorilor fiind împotriva naționalei Elveției.

O istorie de succes pentru echipa națională a României. Va continua?

În ultimele două întâlniri dintre cele două echipe, România a obținut rezultate foarte bune. În 1994, pe data de 15 iunie, România a impresionat cu o victorie categorică împotriva adversarilor săi, marcând trei goluri frumoase. Cele trei goluri care au adus victoria au fost marcate de Răducioiu și Hagi.

Echipa României în înfruntarea unde s-a impus categoric cu 3-1 în fața Columbiei

Patru ani mai târziu, în 1998, România a reușit din nou să se impună în fața echipei adverse, de data aceasta cu un scor mai strâns, de 1-0. Un moment crucial în acest meci a fost golul marcat de Ilie înainte de pauză, care a adus cele victoria pentru România.

Totuși, este dificil de anticipat dacă acest șir de victorii va continua, având în vedere schimbările recente din fotbalul românesc. Desigur, o victorie nu este singurul indicator al unei performanțe de calitate. Atâta timp cât naționala României va juca un fotbal de calitate și va reuși să țină piept Columbiei, care beneficiază de o echipă net superioară, mă voi putea declara mulțumit de performanța echipei noastre. Nu trebuie să uităm că acesta este un meci amical, unde prioritatea este experimentarea, testarea anumitor configurații, și identificarea aspectelor ce necesită îmbunătățiri pentru viitor.

Momentan, România se află pe locul 45 în clasamentul FIFA iar Columbia se află pe locul 14. Referitor la valoarea de piață a jucătorilor, valoarea lotului României se ridică undeva la 96 MIL. euro iar cel al Columbiei la 224 MIL. euro. Este drept că o bună parte a cotei de piață lotului Columbiei vine din unui singur jucător, Luis Diaz cotat la 75 MIL iar cel mai bine cotat jucător al României este Radu Drăgușin.

Echipele de Start

Vom vedea o configurație diferită față de meciul cu Irlanda de Nord, unde îl vom avea pe Horațiu Moldovan în poartă, în locul lui Florin Niță. Pe linia defensivă, îi avem ca fundași centrali pe Radu Dragușin și Andrei Burcă, dar vom vedea schimbări pe pozițiile de fundași laterali, unde îi avem pe Raul Opruț și Andrei Rațiu.

Va fi interesant de urmărit duelul de pe lateralul terenului, deoarece în amicalul împotriva Irlandei de Nord, naționala României a avut probleme pe flancuri. În acest meci, Columbia are aripi deosebit de puternice prin Luis Díaz și Daniel Muñoz, ambii fiind jucători de top. În cazul lui Luis Díaz, nu putem să nu menționăm și rezistența și viteza sa extraordinară, mai ales pe finalul partidelor, aici amintind de exemplu performanța sa recentă împotriva Manchester City.

Îl avem pe Denis Alibec ca vârf împins, în locul lui Pușcaș care nu a avut oportunitatea să se remarce în meciul cu Irlanda de Nord. Tot în atac, îl vedem pe Moruțan jucând pe flancul drept în locul lui Denis Man, care a avut o performanță bună împotriva Irlandei de Nord, și pe Mihăilă în locul lui Florinel Coman. Va fi foarte important pentru aceștia să coboare pentru a ajuta defensiva pe flancuri împotriva lui Muñoz și Díaz.

Un ultim detaliu de notat este la mijlocul terenului, unde îl avem pe Marius Marin în locul lui Alexandru Cicâldău. Ca pivot central, va rămâne Răzvan Marin, care a fost unul dintre jucătorii cheie în egalul cu Irlanda de Nord.

România optează tot pentru o formație 4-1-4-1. Pe de altă parte, formația 4-2-3-1, aleasă de Columbia, oferă o flexibilitate mai mare în atac, având doi mijlocași defensivi care oferă suport atât în apărare, cât și în construcția jocului. Această formație favorizează posesia și presiunea ofensivă, cu trei mijlocași ofensivi și un vârf central care lucrează împreună pentru a penetra apărarea adversă. În timp ce 4-1-4-1 pune accent pe disciplina defensivă, 4-2-3-1 încurajează creativitatea și versatilitatea în atac.

Problemele Defensivei Apar în Prima Repriză

Prima repriză ne arată clar că naționala Columbiei are o viteză în plus față de tricolori. De asemenea, defensiva naționalei României mai are de lucru atunci când vine vorba de coordonare și comunicare, deoarece, din această cauză, Columbia a reușit să deschidă scorul foarte devreme. Amintim aici faptul că și în partida împotriva Irlandei de Nord, adversarii tricolorilor au deschis scorul foarte devreme, în minutul 7, printr-o acțiune care s-a datorat vitezei lui Connor Bradley. Aceeași idee a stat la baza ambelor goluri, atât cel primit de la Irlanda de Nord cât și primul gol marcat de columbieni.

O pasă la mijlocul terenului, aproape de careul de 16 metri al columbienilor, a fost interceptată, iar John Arias a avut culoar liber către centrul terenului. Acesta i-a pasat pe flanc lui Luis Diaz, care a fost întâmpinat de Rațiu. Putem vedea clar pe înregistrare cum Marius Marin îi face semn lui Drăgușin să-l marcheze pe Arias, ca să-l lase liber pe Marin să susțină flancul stâng.

Totuși, Luis Diaz reușește să-i păcălească pe ambii că va urma o centrare când, de fapt, acesta se oprește și se întoarce. Atât Rațiu cât și Marin intră prin alunecare încercând să blocheze respectiva centrare, ceea ce înseamnă că Moruțan trebuie și el să intervină. Astfel, Rațiu, Marin și Moruțan îl marchează pe Luis Diaz, ceea ce înseamnă că Mojica este complet liber pe flancul stâng al terenului. Luis Diaz îi pasează balonul, iar acesta are destul timp până se repliază Moruțan ca să centreze către Cordoba, iar acesta deschide scorul.

Moruțan trebuie să decidă ce om să marcheze. Ambele decizii totuși nu duc neapărat la un rezultat bun

Laitmotivul naționalei României în prima repriză a fost „greșeli individuale” și lipsa unui vârf împins calitativ, deoarece România a avut o ocazie imensă pentru a răspunde la numai câteva minute după golul primit. Stanciu trimite o pasă slabă, care este interceptată, dar care nu este controlată bine de columbieni. Aici trebuie să complimentăm acțiunea lui Moruțan, care a avut o viziune și o viteză foarte bună și a reușit să preia balonul printr-o incursiune de pe flancul drept către centrul terenului. El îi pasează foarte bine lui Stanciu, care centrează către Alibec.

Acesta șutează, dar șutul este blocat de Mojica, care intră în centrul careului. Alibec se uită dezorientat după balon, neștiind unde este acesta. O altă opțiune ar fi fost continuarea centrării sau lăsarea balonului să ajungă la Stanciu, care era complet liber având în vedere că Mojica, fundașul columbienilor, a intrat în centrul careului.

Un exemplu foarte bun al ceea ce ar fi trebuit să se întâmple în această fază este cel de-al doilea gol al columbienilor. Faza începe cu o pasă spectaculoasă a lui Muñoz, care, folosindu-se de călcâi, scoate balonul dintre trei jucători români spre Rios. Acesta centrează și, aici, notăm un lucru foarte important: Cordoba era marcat foarte strâns de Drăgușin, deci ar fi fost dificil pentru el să transforme centrarea. Astfel, a ieșit spre exteriorul careului pentru a-l trage pe Drăgușin din centru și a lăsat mingea să curgă în spate până la Arias, care era liber în careu.

La întrebarea “De ce era Arias singur în centrul terenului?”, sincer, nu am să vă dau un răspuns concludent, deoarece acesta nu ar fi trebuit să aibă o libertate de mișcare atât de mare în careul României. Una dintre rotațiile comune ale României este crearea unei linii defensive din 3 oameni, cu cei doi fundași centrali acoperind zonele laterale și mijlocașul defensiv venind în centru. Astfel, Burcă, prins în haosul de pe flancul de unde a pornit atacul, nu s-a putut replia la timp, și nici Rațiu sau Marin nu au acoperit poziția lipsă din centrul defensivei. Astfel, Arias a rămas singur în centrul careului și a reușit să aducă al doilea gol pe tabelă.

Arias domină centrul careului României și marchează cel de-al doilea gol

România Trece la Atac în Repriza a Doua

A doua repriză prezintă o Românie puțin mai agresivă, care crește ritmul de joc și afișează o mentalitate mai ofensivă decât în prima repriză. Această schimbare se observă încă de la început, printr-o acțiune a lui Moruțan. Totuși, greșelile individuale continuă să fie prezente, deoarece în minutul 48, o preluare slabă se transformă într-o ocazie periculoasă pentru columbieni, dar aceasta se finalizează cu un șut în plasa laterală a porții.

De asemenea, Luis Diaz continuă să creeze probleme defensivei României, necesitând intervenția a doi jucători, Moruțan și Rațiu, pentru a-l ține în șah. Un punct slab al acestei abordări este faptul că Mojica, care a demonstrat că este mai mult decât capabil, rămâne nesupravegheat, iar Luis Diaz i-a putut pasa ușor acestuia. Mojica a centrat din nou, dar de această dată, lovitura de cap a trecut pe deasupra porții lui Moldovan.

În plus, Luis Diaz continuă să pună dificultăți defensivei României după ce lovitura de cap rezultată din centrarea lui Mojica este respinsă. Acesta reușește foarte bine să-l dribleze pe Marin și să șuteze bine plasat spre colțul lung, dar Horațiu Moldovan apără cu o paradă de excepție.

Mojica rămâne demarcat la marginea careului și poate centra fără dificultăți

În repriza a doua, România abordează o așezare defensivă diferită, concentrându-se pe recuperarea mai rapidă a balonului la jumătatea terenului. Tricolorii adoptă o structură defensivă de tipul „high-block”, cu linia defensivă împinsă mult către centrul terenului. Folosind această structură defensivă, România urmărește să preia controlul jocului și să dicteze ritmul, dominând centrul terenului, un aspect care a pus mari dificultăți naționalei în prima repriză.

Această abordare aduce câteva minute de echilibru, dar problemele apar tot pe flancurile defensivei în minutul 79, unde, din nou, Mojica reușește să centreze către mijlocul careului. Balonul este lăsat să curgă către flancul opus, care este complet liber, deoarece John Arias reușește să atragă defensiva României, iar Santiago Arias rămâne liber la marginea terenului. Acesta reușește să îi paseze lui Asprilla, care înscrie și aduce scorul la 3-0 pe tabelă.

Strategia României din a doua repriză aduce rezultate, deoarece, spre finalul reprizei, columbienii cedează sub presiunea mai agresivă exercitată de tricolori. Ianis Hagi îl determină pe Lerma să greșească într-o poziție vulnerabilă, acesta pierzând controlul balonului, iar Hagi înscrie primul gol al naționalei din această partidă.

Este de remarcat că, atât în meciul cu Irlanda de Nord, cât și în acesta, Ianis Hagi a adus un aport semnificativ echipei naționale. Totuși, mi-ar plăcea să văd un meci în care acesta este titularizat, deoarece este relativ normal ca un jucător venit de pe bancă, care, pe lângă aceasta, dispune și de calitate, să aducă un avantaj echipei. Ar fi interesant de observat evoluția sa în cadrul naționalei ca titular, pentru a vedea dacă aportul său se diminuează sau nu pe măsură ce partida avansează.

Ianis Hagi face un pressing bun și câștigă balonul într-o poziție vulnerabilă pentru Columbia, reușind să marcheze

Dacă un lucru este clar din această partidă, este faptul că Dennis Man trebuie să fie titular incontestabil la EURO 2024 în echipa României, deoarece a avut un aport semnificativ atât în meciul cu Irlanda de Nord, cât și în această confruntare, unde a intrat în minutul 78. La fel ca în meciul cu Irlanda de Nord, în minutul 90+3, o pasă lungă pleacă de la Burcă (în meciul cu Irlanda de Nord, pasa a plecat de la Răzvan Marin) în diagonală, iar Dennis Man reușește o preluare exemplară, depășește adversarul creându-și spațiu față de Mojica și îi pasează precis lui Tănase, care efectuează o preluare scurtă și înscrie cel de-al doilea gol al naționalei.

România Rupe Șirul de Victorii cu Columbia

Deși România reușește să marcheze două goluri pe finalul partidei, este destul de clar că nu a reușit să țină piept unei echipe superioare. Totuși nu putem să nu remarcăm faptul că se văd îmbunătățiri la echipa națională și există jucători în lotul nostru cu multă valoare și care au potențial mare. Totuși România trebuie neapărat să își sporească eforturile defensive, în special pe flancuri pentru a obține un loc la playoff-ul EURO 2024.

Similar Posts