Universitatea Craiova – CFR Cluj – Baiaram și Mitriță aduc victoria în meciul dominat de clujeni!

Universitatea Craiova începe play-off-ul din Superliga, adăugând încă un meci la șirul de meciuri fără înfrângere care a început în luna februarie. Aceștia au un record de 5 victorii și 3 egaluri. Pe de altă parte, CFR Cluj întrerupe seria lor de 5 meciuri fără înfrângere, deși au dominat o bună parte din meci.

Partida a fost marcată de o sumedenie de greșeli individuale, jucătorii recunoscându-le în conferința de presă, dar și de evoluții fabuloase. Totuși, cred că CFR Cluj a avut parte și de puțin ghinion în această întâlnire.

Echipele de Start

Ivaylo Petev alege o formație clasică de 4-3-3, iar Adrian Mutu își aranjează jucătorii într-o formație de 4-2-3-1, ambele structuri fiind caracteristice echipelor în acest sezon.

Totuși, aș vrea să menționez un lucru important în această așezare a jucătorilor. Deși pe diagrama de mai sus Mitriță apare ca aripă stângă, poziția pe care el joacă de obicei, acesta a jucat rolul unui fals număr 9, iar partea stângă a terenului a fost acoperită de Andrei Ivan. Mitriță poate fi valorificat foarte bine în această poziție, deoarece este un jucător cu abilități tehnice foarte bune, fiind liderul din Superliga când vine vorba de driblinguri reușite (88).

Putem vedea acest lucru direct pe heatmap-ul celor doi jucători, unde observăm că Mitriță activează destul de larg, nefiind neapărat restrâns de o zonă, desigur, activând mai mult în zona centrală. Totuși, acest lucru este normal pentru un fals număr 9, deoarece acesta are mai multă libertate de mișcare față de un vârf tradițional, ajutând la construcția echipei și coborând acolo unde este necesar ajutorul său.

Desigur, Andrei Ivan se rotește pe partea stângă a terenului pentru a acoperi aripa stângă atunci când Mitriță părăsește zona respectivă pentru a ajuta la construcția echipei.

Heatmap-ul lui Mitriță ne ilustrează libertatea sa de mișcare, preponderent pe centrul terenului, iar cel al lui Andrei Ivan ne arată cum acesta acoperă aripa stângă

O primă repriză salvată de doi jucători

În prima repriză, echipa lui Adrian Mutu nu a oferit niciun moment de respiro pentru oaspeți, menținând constant un pressing agresiv. Aceasta a avut o construcție simplă, începând din spate, dar totuși una dintre greșelile gazdelor mi s-a părut faptul că au insistat și și-au pus majoritatea speranțelor în Philip Otele. Nu au întâmpinat mari probleme la construcție, reușind ușor să aducă mingea la mijlocul terenului, dar marea parte a atacurilor s-au desfășurat prin Otele pe partea dreaptă, care de multe ori ajungea adânc în jumătatea Craiovei.

Ariile de joc ale CFR Cluj. Observam clar preferința pentru atacul prin partea stângă

Totuși, nu putem spune că această tactică nu a fost eficientă, deoarece primele 30 de minute s-au simțit ca un adevărat asediu asupra porții lui Laurențiu Popescu.

Doi jucători din partea oaspeților s-au remarcat în această repriză: Laurențiu Popescu, care a scos mingea de pe linia porții cu o paradă de excepție și, de asemenea, a apărat un șut puternic și bine plasat la colțul scurt al lui Bîrligea, și Juraj Badelj, care a avut și el o minge scoasă de pe linia porții și este jucătorul cu cele mai multe acțiuni defensive din partidă, și anume 19. Nu putem spune că cei de la Universitatea Craiova nu au avut totuși și un gram de noroc, aici amintesc momentul din minutul 29, unde Nicușor Bancu a fost la un pas de autogol, salvarea craiovenilor fiind bara laterală.

În afara posesiei, CFR Cluj a menținut un pressing agresiv, care a cauzat numeroase greșeli în tabăra craiovenilor și i-a forțat să caute soluții fie prin mingi lungi care să îi caute pe Mitrița și Baiaram, fie prin Mitrița care coboară pentru a ajuta linia defensivă să scoată balonul din acea zonă. Primele 30 de minute nu au adus un mare succes oaspeților, care au fost constant ținuți sub presiune, CFR Cluj având posesia în proporție de 64% și un număr impresionant de 12 cornere în prima repriză.

Universitatea Craiova, pe de altă parte, a fost foarte eficientă în ceea ce privește ocaziile de gol pe care le-a avut. În minutul 38, aceștia reușesc să scape de pressing-ul clujenilor, mingea ajunge la Mitriță, care se află într-o poziție destul de centrală, iar acesta, înconjurat de 3 adversari, reușește o pasă precisă către Bancu aflat pe flancul stâng; acesta reușește să trimită un șut excepțional care este apărat de către Sava, dar Baiaram scapă din marcaj și înscrie, deschizând tabela.

Alexandru Mitriță reusește o pasă precisă către Bancu desi este pus sub presiune de 3 jucători ai gazdelor

Drama din repriza a doua

Repriza a doua începe în forță pentru oaspeți, care își continuă trendul din ultima vreme și vin de la vestiar cu forțe proaspete. După cum ne-au obișnuit din prima repriză, lansează baloane în adâncime care să-i caute pe Mitriță și pe Baiaram. În minutul 51, Bîrligea este oprit pe flancul drept de către Badelj, care este ajutat de Ivan și Bancu; aceștia îl deposedează și scot balonul în centrul terenului la Mekvabishvili.

Acesta reușește să-l găsească cu o pasă lungă pe Mitriță, care s-a lansat exploziv de la jumătatea terenului. Nu reușește cea mai elegantă preluare, dar este de înțeles având în vedere că are doi adversari fix în spatele lui; totuși, reușește să controleze balonul și să-l trimită în poarta clujenilor. Aici totuși consider că este și o greșeală a lui Sava, care ar fi trebuit să iasă pentru a-l incomoda și mai mult pe Mitriță, văzând că Ilie va fi depășit iar nimeni nu vine în ajutorul lui Mitriță, Baiaram fiind singurul coechipier care se apropie de la depărtare.

Mitriță este singur împotriva lui Sava după ce l-a depășit pe Ilie

„Lucrurile încep să se schimbe pentru gazde, însă, pentru că asaltul asupra porții lui Popescu continuă din nou, după acest scurt moment de pauză datorat ofensivei reușite a oltenilor. Putem vedea în graficul de mai jos că, în ambele reprize, Craiova a fost pur și simplu sufocată de clujeni, în afară de cele două momente în care aceștia au marcat.

În minutul 61, defensiva Craiovei este luată prin surprindere și lasă descoperită aripa dreaptă pentru o incursiune rapidă. Andrei Ivan încearcă să-l prindă din urmă pe Vasile Mogoș, dar nu reușește să facă acest lucru. Centrarea a fost respinsă, iar Ivan l-a împiedicat pe Mogoș să ajungă la balon, obstrucționându-l în timp ce se ridica. Aici, clar ar fi trebuit să se acorde un penalty pentru clujeni, deoarece intervenția lui Ivan, în primul rând, nu a avut nicio legătură cu balonul, și în al doilea rând, intenția sa a fost clară: să-l împiedice cu orice preț pe Mogoș să ajungă la minge, deoarece acesta ar fi putut finaliza cu ușurință. Totuși, arbitrul central nu a acordat nimic, o decizie care, consider, a influențat masiv meciul în favoarea oltenilor.

Spun acest lucru deoarece, la nici 5 minute distanta, CFR Cluj reuseste sa fructifice singurul corner pe care il are in cea de-a doua repriza, comparativ cu cele 12 din prima repriza. Clujenii reusesc sa creeze o aglomerare la marginea careului mic, iar Ciprian Deac trimite o centrare perfecta care ajunge la Matei Ilie. Daca in faza precedenta s-ar fi acordat penalty-ul de care discutam, acum pe tabela de scor am fi avut egalitate si poate un cu totul alt final al acestei confruntari.

Corner-ul executat perfect de Ciprian Deac aduce golul de 2-1

Deși Ilie a înscris golul pentru gazde, partida nu se termină bine pentru acesta, deoarece în minutul 87 are o intrare foarte urâtă cu talpa direct pe glezna lui Marković. Lucrul acesta îi aduce direct cartonașul roșu, lăsându-și echipa în 10 oameni. Adrian Mutu îl înlocuiește pe Deac cu Cristian Manea, pentru a păstra linia defensivă, iar meciul se termină cu victoria oltenilor.

Concluzii

Universitatea Craiova începe bine playoff-ul și își menține seria de victorii, ajungând la 7 puncte de liderul clasamentului, FCSB, și la un punct distanță de CFR Cluj. Meciul a fost unul plin de suspans, cu un fotbal de calitate și performanțe impresionante din partea lui Alexandru Mitriță și Ciprian Deac.

Similar Posts