Avancronică Italia – Elveția Euro 2024: Statistici și Jucători Cheie

Italia și Elveția se întâlnesc sâmbătă în prima rundă a optimilor de la Euro 2024, la Berlin.. Ambele echipe au terminat pe locul al doilea în grupele lor și soarta celor două echipe a fost decisă în ultimele minute ale etapei 3 din grupe. Italia este favorită, dar Elveția a avut o performanță bună în faza grupelor, fiind singura echipă pe care Germania nu a reușit să o învingă.

Echipe Probabile și Absențe Notabile

Luciano Spaletti va alege cel mai probabil o formație de tipul 3-5-2, cu o linie defensiva formata din Alessandro Bastoni, Gianluca Mancini și Matteo Darmian. Linia de mijloc va rămâne la fel ca în partidele precedente, cu Dimarco, Barella, Jorginho, Cristante și Di Lorenzo, unde cele doua extreme vor cobori in faza defenisvă pentru a forma o linia de 5 fundasi, iar in atat ii avem pe Gianluca Scamacca si Federico Chiesa.

Absenta notabila pentru Squadra Azzurra este Riccardo Calafiori, fundașul Bologniei care a facut posibil golul spectaculos din ultimul moment care a adus Italia in faza eliminatorie. Acesta este unul dintre cei mai buni fundași de la Euro 2024 atunci cand vine vorba despre interceptii ale balonului, distanta parcursa cu balonul la picior și acțiuni care creează ocazii de șut (2,67 per meci).

Murat Yakin va alege cel mai probabil același sistem de tipul 3-4-2-1 pe care l-a folosit pe pacursul grupelor, cu linia defensivă formata din Fabian Schar, Manuel Akanji si Ricardo Rodriguez. La centrul terenului va lipsi Silvian Widmer, fiind suspendat din cauza numarului de cartonase galbene. E posibil sa il vedem in aceasta pozitie pe Leonidas Stergiou, care va juca la centrul terenului alaturi de Remo Freuler, Granit Xhaka si Michel Aebischer. În atac vor fi Ruben Vargas, Dan Ndoye si Breel Embolo.

Statistici și Performanțe Recente

Italia este neînvinsă în ultimele 11 meciuri împotriva Elveției (5 victorii și 6 remize). Ultima dată când Elveția a reușit să se impună în fața Italiei a fost la campionatul mondial din 1954, unde aceștia au câștigat cu 2-1. În plus, Italia are o tradiție la Campionatele Europene, cu o performanță destul de consistentă în fazele eliminatorii.

În ceea ce privește confruntările directe, Italia a dominat, câștigând ultimele două întâlniri la turnee majore cu scorul de 3-0, inclusiv la Euro 2020. Italia este, de asemenea, cunoscută pentru jocurile care ajung adesea în prelungiri, având cel mai mare număr de meciuri care au ajuns în prelungiri la Cupa Mondială și Euro.

Elveția în schimb a ajuns în fazele eliminatorii la ultimele șase turnee internaționale, dar au avut dificultăți în meciurile din optimile de finală, neavând nicio victorie directă în această fază. Singura dată când aceștia au ajuns în sferturi a fost la Euro 2020 când a învins Franța la penalty-uri. Deci, dacă punem cap la cap recordul Italiei de a ajunge în prelungiri cu faptul că singurul succes al Elveției de a trece mai departe în fazele eliminatorii a fost la penalty-uri, atunci avem scenariul perfect pentru Elveția.

Jucători de Urmărit

Din partea Italiei, îl avem de urmărit pe Gianluigi Donnarumma, care a avut 11 parade în meciurile din grupe, fiind unul dintre portarii cu cele mai multe intervenții din acest campionat de până acum. Acesta a primit și premiul pentru cel mai bun jucător al competiției la Euro 2020 și a salvat Italia de nenumărate ori.

Tot din partea Italiei, Nicolo Barella a avut o performanță foarte bună la Euro 2024, fiind unul dintre cei mai activi mijlocași și unul dintre cei mai eficienți pasatori. Acesta are un procentaj de succes al paselor de 93.1%. Foarte importantă este și contribuția sa defensivă, cu 3.01 deposedări și 1.67 dribbling-uri contestate per meci.

Michel Aebischer este cel mai de impact jucător al Elveției din acest turneu, având un gol și o pasă decisivă în partida împotriva Ungariei. Acesta s-a remarcat atunci când vine vorba de pasele incisive și de recuperări ale balonului, cu o medie de 5,33 recuperări de balon per meci.

Trebuie să îl menționăm și pe coechipierul său de la Bologna, Dan Ndoye, care are o medie de 3,46 de șuturi per meci, statistică care îl plasează pe locul 3 în întreg campionatul la numărul de șuturi, și este unul dintre cei mai activi mijlocaș din competiție la capitolul deposedări. Acesta are o medie de 1,92 de deposedări per partidă, și 1,54 de deposedări în propria treime defensivă. Totuși, este unul dintre jucătorii care a faultat cel mai des în această competiție cu 7 faulturi în partidele din grupe.

Concluzii

Italia și Elveția se întâlnesc sâmbătă în prima rundă a optimilor de finală la Euro 2024, după ce ambele echipe au terminat pe locul al doilea în grupele lor. Italia este favorită, dar Elveția a demonstrat o performanță solidă, fiind singura echipă pe care Germania nu a reușit să o învingă în grupă. Având în vedere istoricul celor două echipe cât și performanța din grupe, ne așteptăm la o partidă cu puține goluri și eventual, la un rezultat decis în prelungiri sau la loviturile de departajare.

Similar Posts